Strefa mieszana
|
Informacja Zabrzańskiego Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji Sp z o.o. o jakości wody podawanej do sieci wodociągowej w miesiącu październiku 2025 r. |
| Lp | Wskaźniki organoleptyczne i fizykochemiczne wody |
NDS | Jednostka | Strefa wody mieszanej |
| 1 | Temperatura | - | °C | 14,5 |
| 2 | pH | 6,5-9-5 | - | 7,4 |
| 3 | Przewodność | 2500 | µS/cm | 650 |
| 4 | Mętność | 1 | NTU | 0,12 |
| 5 | Barwa | bez nieprawidłowych zmian | mg/lPt | <2 |
| 6 | Smak | bez nieprawidłowych zmian | akceptowalny | akceptowalny |
| 7 | Zapach | bez nieprawidłowych zmian | akceptowalny | akceptowalny |
| 8 | Chlor wolny | 0,3 | mg/l | <0,10 |
| 9 | Jon amonowy | 0,50 | mg/l | <0,020 |
| 10 | Żelazo ogólne | 200 | µg/l | <10 |
| 11 | Mangan | 50 | µg/l | 10 |
| 12 | Azotyny | 0,10 | mg/l | <0,01 |
| 13 | Azotany | 50 | mg/l | 15,1 |
| 14 | Twardość ogólna | 60-500 | mg/l CaCO3 | 337 |
| 15 | Wapń | - | mg/l | 90 |
| 16 | Magnez | 125 | mg/l | 27 |
| 17 | Chlorki | 250 | mg/l | 28 |
| 18 | Siarczany | 250 | mg/l | 69 |
| 19 | Indeks nadmanganianiowy | 5 | mg/l | <0,50 |
| Lp | Wskaźniki mikrobiologiczne wskaźniki wody |
NDS | Jednostka | Strefa wody mieszanej |
| 1 | Bakterie grupy coli | 0 | jtk/100ml | 0 |
| 2 | Escherichia coli | 0 | jtk/100ml | 0 |
| 3 | Enterokoki kałowe | 0 | jtk/100ml | 0 |
| 4 | Ogólna liczba mikroorg. w 22°C po 72h | bez nieprawidłowych zmian | jtk/1ml | bez nieprawidłowych zmian |
| Wymagania dotyczące jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi określa Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 07 grudnia 2017 r. (Dz.U. poz. 2294) | ||||